map-marker

Pl. Sant Domènec, 1 - 08759 Vallirana

telephone

93 683 28 46

envelope

secretaria@dominiquesvallirana.com

pointer-up

EDUCAMOS

Formadors de nous professionals

La nostra escola, Dominiques Vallirana,  forma part del  projecte de centres formadors del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte té per objectiu col·laborar en la formació dels alumnes que estan estudiant algun grau relacionat amb el món de l’ensenyament. Com a centre formador rebem i tutoritzem  els estudiants universitaris en pràctiques, incorporant-los a la vida diària del centre, amb l’objectiu de que rebin formació que els acosti a l’entorn real del centre i de l’aula. Aquest tipus de formació és bàsica per garantir el grau necessari de capacitació per a poder exercir aquesta professió tan important dins de la nostra societat. Tot el procés  requereix d’una coordinació estreta amb les universitats, i l’establiment d’un pla de treball que guiarà l’acompanyament d’aquests estudiants  al llarg de la seva estada al centre.

Fa 5 anys que participem en aquest projecte, i durant aquest temps  la nostra escola ha estat escollida per un número considerable d’alumnes que han pogut aprofitar els coneixements dels docents que hi treballen i les experiències educatives que oferim. Els alumnes en pràctiques tenen l’oportunitat d’assistir a les classes i implicar-s’hi. També poden participar en  reunions de claustre i en reunions d’avaluació. Al final del cicle de pràctiques són avaluats pel tutor que els ha acompanyat en aquest procés.

Aquest curs rebrem 5 nous alumnes procedents de diferents graus i universitats. 

En aquesta ocasió us volem presentar el Sergi Monserrat Vila. Estudiant de 4t curs del grau en Psicologia de la Universitat Blanquerna de Barcelona. I ens fa especial il·lusió tenir-lo entre nosaltres ja que és exalumne del centre. El Sergi va estudiar des de P3 fins a 4t d’ESO a la nostra escola, que llavors es deia Verge del Roser, i té coses molt interessants per explicar:

Com recordes la teva experiència de 13 anys en aquesta escola? 

“Tinc molt bons records a l’escola sobretot a l’ Eso, degut a que son els més recents i durant l’adolescència les vivències són més intenses. Tot i haver repetit un curs no va ser un fet que em va condicionar durant la meva estància, és més, em va reforçar acadèmicament i em va oferir l’oportunitat de conèixer noves amistats de les quals a dia d’avui segueixo en contacte. Per la resta guardo molt bon record del claustre de professors, van ser molt pacients amb nosaltres i sobretot a les sortides que vam fer durant tots els cursos com els crèdits de síntesis on vam poder anar per diferents llocs de Catalunya i el viatge de 4rt d’Eso a Madrid.”

Què vas fer a partir de 4t d’ESO?

“Un cop finalitzada l’ Eso vaig decidir fer Batxillerat ja que no tenia molt clar cap a on volia enfocar el meu futur, però va ser un intent frustrat perquè no vaig superar el primer curs. L’any següent vaig decidir fer el curs de preparació a grau superior on durant un any vaig estudiar per fer una prova per  tal d’accedir al Grau d’Integració Social, on durant dos anys vaig poder veure un gran ventall d’àmbits des de la infantesa fins la vellesa. Sincerament recomanaria aquest Grau a tothom ja que vaig poder desenvolupar habilitats com la comunicació, l’escolta activa i l’empatia entre moltes altres. Un cop finalitzat vaig accedir a l’Universitat on actualment estic fent 4rt de Psicologia.

Per què vas triar estudiar psicologia?

“Durant el Grau superior vaig tenir l’oportunitat de fer pràctiques en un centre de drogodependències on vaig estar envoltat de psicòlegs i vaig poder conèixer l’activitat terapèutica que es realitzava. Jo crec que a partir d’aquell moment vaig decidir a què em volia dedicar tot i que durant la carrera he tingut alguna crisis de si era realment el que volia fer,  però això forma part del procés d’autorealització.”

Per què ens has triat com a centre formador?

“Ja que he tingut l’oportunitat de treballar en diferents sectors, com salut mental, penitenciaria… volia un canvi i vaig decidir fer les pràctiques en una escola per conèixer les diferents mancances i necessitats que hi ha en l’ àmbit escolar. Primerament no tenia pensat venir a aquesta escola ja que desconeixia la possibilitat de fer-ho, i quan vaig veure l’opció en el llistat de centres vaig prendre la decisió de fer les pràctiques en les Dominiques degut a que és una escola inclusiva.”

Quantes hores de pràctiques has de realitzar?

“He de realitzar 180 hores, tot i que crec que són poques.”

Ja portes un mes immers en la vida escolar. Quines diferències metodològiques observes respecte a la teva època d’estudiant?

“He de reconèixer que l’escola ha fet un gran canvi a nivell metodològic i tecnològic. Les classes son molt més dinàmiques gràcies a l’ajuda dels projectors i els ordinadors. Avui en dia als nens els i crida mes l’atenció una tablet que un llibre, però una cosa que m’agrada de l’escola és que no s’abusa d’aquest fet i els llibres segueixen sent una eina de treball. M’agradaria destacar l’atenció individualitzada que es té amb els alumnes i les adaptacions curriculars necessàries que es duen a terme.”

Què destacaries d’aquesta experiència com a alumne de pràctiques?

“Doncs primerament destacaria l’aprenentatge que estic rebent per part del personal de l’escola, en concret amb la Gemma Carbó, psicòloga del centre. Crec que fa una labor excel·lent amb l’alumnat, combinant la docència amb les funcions d’un psicòleg educatiu. “

CreaEscola Quality Certificate for Education Website